Begin juli 2012 wordt begonnen met fase 3: de bouw van slaapzalen voor de Holy Family Senior High School in het noordwesten van Ghana. De bouw van de slaapzaal met douches en toiletruimtes, biedt de leerlingen de kans om in een veilige omgeving, bij de school, te wonen. Het dorpje Hamile, waar ongeveer 5.000 mensen wonen, ligt in een arme en onderontwikkelde streek in het noordwesten van Ghana, bij de grens met buurland Burkina Faso. De Senior High School in Hamile is een van de twee middelbare scholen in de regio.

Een groot aantal veelbelovende jongens en meisjes krijgt na de basisschoolopleiding geen kans om verder te leren. Het aantal beschikbare plaatsen is namelijk zo beperkt, dat de Senior High School veel talentvolle leerlingen nog moet weigeren. Op school zitten nu 45 meisjes en 62 jongens.
Congregatie van de Zusters van Sint Jozef van Lyon

Katholieke zusters uit India geven leiding aan de school. Zij werken met een klein, actief team van leerkrachten. Ouders zijn vertegenwoordigd in de schoolcommissie, samen met de leerkrachten. Een van de leerkrachten zit ook in het schoolbestuur. De schoolcommissie draagt ook financieel bij aan het dekken van schoolkosten, zoals de aanschaf van tafels en stoelen. Ouders betalen schoolgeld en doneren pinda's voor de maaltijden van de leerlingen. De school heeft, met steun van het bisdom en de lokale autoriteiten, het initiatief genomen om vier klaslokalen toe te voegen aan de school, met daarbij een klein kantoortje en toiletten. Eerder al begon de school met het bouwen van vier klaslokalen; dit alles is nu klaar om in gebruik te worden genomen. Beide bouwprojecten zijn ook door Wilde Ganzen ondersteund.
De derde fase van het project

Fase 3, de bouw van het slaapverblijf, is begonnen. 45 Meisjes wonen nu nog op kleine, donkere kamers in het dorp met meerdere meisjes per kamer, tot een maximum van vier. De kamers liggen verspreid over het dorp, hebben geen elektriciteit en geen sanitaire voorzieningen en in het regenseizoen kunnen daken gaan lekken. Omdat er in het dorp niet meer ruimtes voor meisjes te huur zijn, is het aantal meisjes op school beperkt. Voor goed onderwijs is het beter om de meisjes een veilige en schone omgeving te bieden. Een groot slaapverblijf is een uitkomst. Er komen 11 slaapzalen, elk met ruimte voor tenminste 10 meisjes.
Verantwoording project

De 'Broeders van Maastricht' zijn verantwoordelijk voor het bouwproject. Deze van oorsprong Nederlandse organisatie is gesticht in 1840. De organisatie legt zich toe op onderwijs, vorming en training. Zij beheert scholen voor basis- en voortgezet onderwijs, alsmede vakscholen in vijf verschillende landen. In Ghana is het management inmiddels geheel Ghanees. De Nederlandse broeder Albert Ketelaars, is verbonden aan het bouwproject van de Senior High School in Hamile. De lokale autoriteiten steunen de bouw van de slaapzaal. Zij hebben er eerder al voor gezorgd dat de school elektriciteit krijgt.
Onderwijs staat centraal bij EOF
EOF is al vanaf 1990 met succes actief in Ghana. Wilde Ganzen heeft een ruime ervaring met EOF opgedaan: meer dan vijftien projecten zijn inmiddels samen gerealiseerd.

 

144 ruimte ergens in het dorp.jpg 145 doucheruimte.jpg 146 woonruimte voor meisjes.jpg 147 de keuken.jpg 148 hamile schoolmeisjes.jpg 149 oude klaslokaal.jpg

Bouwen in het noorden van Ghana is niet goedkoop
Toch kan voor € 97.080,05 dit bouwproject gerealiseerd worden. Voor dit bedrag kan aan 110 leerlingen een veilig en schoon verblijf bij de school geboden worden. Het Equal Opportunity Fund voert actie in Nederland om het slaapverblijf te realiseren en verwacht € 62.632,29 te werven. Wilde Ganzen ondersteunt het project van harte met een premie op het actieresultaat van het EOF. Deze premie van € 34.447,76 krijgen wij als EOF van Wilde Ganzen dankzij jullie bijdragen als donateur, school of bedrijf.
Met uw gift maken wij het samen mogelijk dat meisjes in Hamile een beschermd verblijf geboden kan worden, waardoor zij in staat zijn goed onderwijs te volgen.

Wilt u dit project steunen? U kunt doneren op rekeningnummer 1463 52 548 t.n.v. EOF te Schaijk. Hartelijk dank voor uw bijdrage.

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016