Senior High Hamile

Het is inmiddels al weer bijna februari en de bouw nadert zijn einde. Helaas is, ondanks de gedane belofte, de pomp nog niet gemechaniseerd. Dit kan pas als het project aangesloten wordt op het elektriciteitsnet. De regering heeft beloofd dat te doen. Het is niet alleen een belofte, de documenten zijn getekend dus het wachten is op de uitvoering er van. Het is jammer dat de regering haar beloftes niet op tijd nakomt. Nu zitten de studenten met een probleem. Er zijn gesprekken gaande en er wordt druk uitgeoefend om er toch eindelijk mee te beginnen. Ik hoop dan ook dat ik de volgende keer beter nieuws heb.

Eind oktober, begin november zijn Sjef en Annie in Ghana geweest voor een werkbezoek. Natuurlijk waren ze ook bij de opening van de Senior High School in Hamile aanwezig. We hadden in Nandom overnacht bij de broeders zodat we niet zover meer hoefden te rijden. Bij aankomst was men bezig met het begeleiden van de genodigden naar hun zitplaatsen. Meestal onder een eenvoudige partytent of op de veranda zodat men uit de zon kan zitten. Omdat we om moesten rijden vanwege de slechte weg tussen Nandom en Hamile kwamen we maar net op tijd aan. De meeste gasten waren al aanwezig en de ceremonie kon dan ook meteen beginnen.

Fase 3 van de bouw gaat gestaag door. Er worden twee slaapzalen met douche- en toiletruimten gebouwd. Leerlingen helpen bij de bouw. Het is spannend of de aansluiting op het elektriciteitsnet in Ghana op tijd gerealiseerd kan worden.
De regering heeft wel beloofd om dat voor hun rekening te nemen maar de verkiezingen zijn in december en de vraag is of het vóór die tijd gaat lukken. Het is enorm belangrijk voor de school. En ook het mechaniseren van de waterpomp moet dan nog gebeuren. De MP (Member of Parliament) uit het district heeft beloofd daar voor te zorgen.

Vanaf juli 2012 hebben we verschillende foto's ontvangen. Er wordt hard gewerkt om het project klaar te krijgen zodat in oktober de studenten naar de nieuwe locatie kunnen verhuizen. De elektriciteit moet nog worden aangesloten en daarna kan de waterpomp worden gemechaniseerd. Een Amerikaanse organisatie, "Change for Global Change", heeft $ 2.000,= beschikbaar gesteld. Na overleg met Bro. Albert Ketelaars konden er twee watertanks worden gekocht. Een wordt er bij de klaslokalen geplaatst en de andere komt bij de slaapzalen. Later kunnen ze dan aangesloten worden zodat het regenwater van het dak daarin wordt opgevangen.

Fase 3, de bouw van het slaapverblijf met alles wat er bij hoort, is begonnen. Vijfenveertig meisjes wonen nu nog op kleine, donkere kamers in het dorp verspreid, zonder elektriciteit en sanitaire voorzieningen en met lekkende daken. De zusters schrijven in hun mail van 15 juli 2012 dat het derde deel van hun "droomproject" goed van start is gegaan. Ze hopen dan ook dat bij het begin van het volgende academische jaar - september 2012 - de meisjes veilig en fatsoenlijk onderdak hebben. Er komen elf slaapzalen, elk met ruimte voor tenminste tien meisjes. Zuster Ditty schrijft: "I know, all of you are working so hard towards it. I want to thank you so much. Keep well...

Begin juli 2012 wordt begonnen met fase 3: de bouw van slaapzalen voor de Holy Family Senior High School in het noordwesten van Ghana. De bouw van de slaapzaal met douches en toiletruimtes, biedt de leerlingen de kans om in een veilige omgeving, bij de school, te wonen. Het dorpje Hamile, waar ongeveer 5.000 mensen wonen, ligt in een arme en onderontwikkelde streek in het noordwesten van Ghana, bij de grens met buurland Burkina Faso. De Senior High School in Hamile is een van de twee middelbare scholen in de regio.

Zusters Roja, Mary and Ditty  van de Senior High School in Hamile sturen ons hun beste wensen. Gisteren, 3 april, hebben we de rapportage binnengekregen met tegelijkertijd wat foto's. Helaas zijn in heel klein bestand verstuurd zodat we er een collage van hebben gemaakt. Het geeft in iedere geval een beknopt beeld van de bouw van de klaslokalen in de tweede fase. Fase 3 is ingediend bij Wilde Ganzen en we wachten nog op het besluit. 
De studenten hebben examens geschreven en kunnen nu genieten van hun welverdiende Paasvakantie van 4 tot 26 april.

Vandaag kregen we van Broeder Albert wat foto's binnen van de opening van de tweede fase van de bouw van de klaslokalen in Hamile. Een daarvan is de vergadering met o.a. Zuster Roja, de bouwdeskundige en leden van het schoolcomité. Er zijn een paar aanpassingen nodig geweest aan het tweede gebouw. Dit in verband met de eisen van de Ghana Education Service. Er moest een grote zaal komen waar tentamens gehouden konden worden. Daarvoor zijn van twee klaslokalen nu een groot lokaal gemaakt. Ook was er een ruimte nodig die afgesloten kon worden en toiletten met wastafels.

Op de opening van de Senior High School in Hamile heeft broeder Albert Ketelaars EOF vertegenwoordigd. Hij heeft het aanwezige publiek om te beginnen over de historie van EOF verteld. Dat SOLIDARITEIT het belangrijkste doel is voor EOF. Albert vertelde dat de organisatie was opgericht in Nederland en later in Ghana; ontstaan na een ontmoeting met Robert Yennah, toen een student uit Dafiama, ook uit het noorden van Ghana. Na zijn studie in Parijs werd de mogelijkheid besproken om een organisatie op te starten. EOF probeert zoveel mogelijk een samenwerking tot stand te brengen met andere organisaties in binnen- en buitenland.

Eind februari zijn de nieuwe klaslokalen officieel in gebruik genomen. Zusters van de congregatie uit Lyon (Frankrijk), waren speciaal voor deze gelegenheid naar Ghana gereisd. Er worden in Ghana altijd lange toespraken gehouden en cadeaus overhandigd. Uiteraard zijn de leerlingen hierbij ook aanwezig en wordt er gedanst op lokale muziek. Aan deze dag is ook een wedstrijd verbonden: de beste leerlingen van het afgelopen schooljaar krijgen een cadeau overhandigd. Het is meestal iets dat ze goed kunnen gebruiken, dus een boek en heel soms een fiets. Maar dan moet er wel een heel bijzondere prestatie geleverd zijn.

De zusters in Hamile zijn trots: ook het tweede gebouw met vier klaslokalen en administratieruimten is inmiddels klaar.
Ze hebben in korte tijd een school neergezet met 8 klaslokalen en twee extra ruimten. Een daarvan wordt gebruikt als kantoor en de andere tijdelijk als bibliotheek.
Samen met de medewerkers van de school is de openingsdag een succes geworden. Alle genodigden waren aanwezig. Er komen later nog meer foto's van deze dag.

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

CBF Erkend Goed Doel

1 september 2016