Kinderen verhuizen naar nieuwe locatieVrijdag 20 mei zijn alle kinderen van de St. Don Bosco Special School -die onderwijs biedt aan gehandicapte kinderen- verhuisd naar het nieuwe centrum in Loho. Na de vele uitdagingen is het eindelijk zo ver! Alle kinderen, met hun "house mothers" zijn verhuisd naar de nieuwe locatie in Loho. Het ging allemaal maar net. 

Na jarenlang overleg met de (lokale) overheidsinstanties en ministeries van onderwijs en gezondheidszorg in Ghana, is de school eindelijk officieel erkend. Het laatste obstakel, de administratieve splitsing, is een feit, de documenten zijn getekend, de school is nu zelfstandig en opgenomen in het onderwijssysteem.

's Morgens was er een stevige regenbui -waardoor niet alle spullen meteen overgebracht konden worden- en dat herhaalde zich in de vroege namiddag nog een keer. Toch zijn alle betrokkenen ontzettend blij. Blij omdat regen een teken is dat er zegen rust op datgene waar je mee bezig bent. Iedereen is dus erg gelukkig met de nieuwe plek.  Bro. Gracious heeft foto's gemaakt van de verhuizing.

Het is voor de kinderen natuurlijk wel wennen aan de omgeving. Mr. Sylvester Bayor loopt voorop en de kinderen volgen hem. Ze vragen zich af waar ze straks gaan douchen en slapen; alles is nieuw en vreemd voor ze. In een van de slaapzalen liggen de matrassen op de vloer want de bedden moeten nog in elkaar gezet worden. Ook het pompen van water en vullen van de emmers gebeurt met de hand want de pomp moet eerst gemechaniseerd worden. Men heeft een tijdelijke voorziening gemaakt waar voorlopig kan worden gekookt totdat de eetzaal met keuken klaar is. Mr. Bayor overlegt met zijn assistente waar ze als eerste mee gaan beginnen.

2 Juni: aansluiting van de pomp.
Vandaag zijn ze begonnen met het mechaniseren van de waterpomp. Broeder Gracious heeft de hele dag, samen met zijn team, keihard gewerkt. Ze laten een buis met filter en terugslag in de pijp zakken. Het filter zorgt er voor dat  geen zand en/of vuil mee naar boven komt en de terugslag zorgt dat de pomp niet drog valt, omdat het water niet terug loopt. Je ziet op de foto's dat het geen eenvoudige klus is. Als het goed is komt er volgende week overal water uit de kranen.

Het project heeft behoorlijk wat energie gekost en vooral veel tijd. Maar, gezien het resultaat tot nu toe, kunnen we tevreden zijn. Of zoals we hier zegen: "dan heb je ook wat".  
De infrastructuur staat er en nu kunnen we verder met de inrichting van het terrein. We gaan zorgen voor speciaal lesmateriaal, planten voor de groententuin en een aantal mangobomen voor schaduw en fruit over een paar jaar.

 

Aankomst van de kinderen De bus wordt uitgeladen Mr. Bayor loopt voorop, blij dat de school naar de nieuwe locatie is verhuisd Alles is nieuw voor ze  De kinderen vragen zich af waar ze straks gaan douchen en slapen In een van de slaapzalen liggen de matrassen al op de vloer Het werk aan de keuken met eetzaal heeft lang stil gelegen, het wachten is nog op het dak en de afwerking De omgeving is al groen, het regenseizoen is begonnen Er is een tijdelijke voorziening getroffen waar ze kunnen koken Het pompen van het water en vullen van de emmers gebeurt gewoon met de hand De pomp wordt binnenkort gemechaniseerd Mr. Bayor en zijn assistente bespreken waar ze als eerste mee gaan beginnen Het eten staat te garen in de tijdelijke keuken Bedden moeten nog in elkaar gezet worden Kamer van een van de housemother's die dag en nacht aanwezig zijn Een van de leerlingen wordt net gebracht met een 3-wieler taxi Water oppompen zal nog even met de hand gedaan moeten worden tot de pomp gemechaniseerd is Mechanisatie waterpomp St. Don Bosco Special School Mechanisatie waterpomp St. Don Bosco Special School Mechanisatie waterpomp St. Don Bosco Special School Op de achtergrond wordt aan de keuken gewerkt Er komt veel bij kijken Ook hier maken vele handen licht werk Werkzaamheden aan de pomp Als er water uit komt is iedereen blij Het is gelukt Er moet nog meer gedaan worden Mechanisatie pomp Mechanisatie pomp

 

 

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

CBF Erkend Goed Doel

1 september 2016