Rekenen, schrijven én mango’s telen. Beetje bij beetje komt de school voor speciaal onderwijs in Wa dichterbij. Kinderen en ouders kunnen bijna niet wachten tot de school klaar is met hulp van Wilde Ganzen en EOF. De kinderen werken intussen gewoon door in hun tijdelijke onderdak. Hun leerkracht en directeur van de school, Mr Bayor, leert ze rekenen, schrijven én mango’s telen. Het gaat beetje bij beetje. Maar een jaar nadat het geld bij elkaar was, stonden er de klaslokalen en praktijklokalen.

Er wordt hard gewerkt om ook de slaapzalen en het administratiegebouw klaar te krijgen. De slaapzalen zijn in een ver gevorderd stadium: de dakspanten zijn één voor één met de hand (!) geplaatst en ook het dak ligt er op.
Sylvestor Bayor
Op dit moment zijn ze bezig met elektriciteitsmasten vertelde Sylvestor Bayor, directeur van de aanstaande school voor leerlingen met een verstandelijke beperking in het Ghanese Wa. Er zijn 30 palen nodig om elektriciteit naar de school te krijgen. De regionale overheid zorgt er voor, dat elk district er drie betalen. Minstens zo mooi is dat ook de landelijke overheid betrokken is geraakt: het ministerie van onderwijs gaat n.l. voor leerkrachten zorgen en de Regional MInister heeft opdracht gegeven om de keuken en de eetzaal te bouwen. De verwachting is dat de school september 2012 opent.
De oude locatie

Bayor, behalve directeur ook leerkracht en fysiotherapeut, werkt met zijn leerlingen intussen gewoon door op de oude locatie, een paar lokalen in een reeds bestaande dovenschool. De kinderen leren nu hoe ze groenten moeten telen, en hoe ze  mangoplantjes kunnen opkweken uit zaad. Ook worden er bomen en bloemen geplant en zijn ze begonnen met tie & dye (textielverven) en met kralen rijgen. De nieuwe school komt daarbij vaak ter sprake. De kinderen kunnen bijna niet wachten vertelt Bayor. Ze vragen steeds wanneer we nu verhuizen. Ook de ouders staan te popelen, er is al een wachtlijst van ouders die hun kinderen straks ook op de nieuwe school willen doen.
Luttof

Een van de kinderen die er al vanaf het begin bij is is Luttof. Hij werd naar Mr. Bayor gestuurd door zijn oom. Die heeft een winkel waar Luttof in de zaak zou komen, maar de jongen bleek niet te kunnen rekenen en niet met geld overweg te kunnen. Zijn oom vroeg of de school hem dat kon leren. Zo gebeurde het. Luttof ging naar school, en bleek behalve rekenen te kunnen leren ook een talent te hebben voor sport. Hij is zelfs geselecteerd voor de Paralympics, dit jaar in Ierland. Daarnaast werkt hij nu in de winkel van zijn oom, en verdient een salaris.
Wilde Ganzen

Wilde Ganzen die, samen met NCDO, ook dit project van de school voor speciaal onderwijs ondersteunt, werkt al ruim 16 jaar samen met EOF in Ghana, met lokale organisaties. De bouw van deze praktijkschool met tuin voor speciaal onderwijs is een groot project en we zijn blij als straks deze en nog meer kinderen, eindelijk een eigen plek hebben. Een plek waar ze kunnen spelen, leren en praktisch bezig zijn. Het idee voor het project kwam van de inspirerende Sylvestor Bayor. En zo hoort het ook, vindt Annie Manders van EOF, die alleen projecten ondersteunt waar de mensen in Ghana zelf om vragen.

Klik hier voor artikel in magazine Wilde Ganzen
over de voortgang van dit project. Klik op de foto's hieronder voor een vergroting.

0529 oude schooltuin-1.jpg 0530 oude schooltuin-2.jpg 0531 oude schooltuin-3.jpg 0532 kralen rijgen.jpg 0533 luttof.jpg

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016