Kinderen met beperkingen

Planten van mangobomen bij de Don Bosco Special SchoolBegin september heeft Broeder Gracious foto’s gestuurd van het planten van de jonge mango boompjes op de St. Don Bosco Special School. Iedereen heeft meegeholpen, leerkrachten, begeleiders en leerlingen. Er werd eerst uitgelegd hoe dat moest gebeuren waarna iedereen enthousiast...

VAN DEN ELZEN PLANTSBegin september 2017 werd EOF gebeld door Henk van den Elzen uit Erp. Hij vertelde dat ze in oktober hun 60-jarig jubileum zouden vieren. Henk en Jos van den Elzen zochten een goed doel , liefst op gebied van landbouw. Zij kozen voor de St. Don Bosco Special School, een onderwijsinstelling voor kinderen met een beperking in het noorden van Ghana.

Green House met solar en watertankIn december 2016 zaten er drieëntachtig (83) kinderen op de St. Don Bosco Special School. Deze nieuwe omgeving is een enorm groot verschil met de eerdere locatie, een hoek bij de School voor Doven. Daar was een kleine ruimte gemaakt waar in 2009 een twintigtal leerlingen onderdak hadden.

Kinderen verhuizen naar nieuwe locatieVrijdag 20 mei zijn alle kinderen van de St. Don Bosco Special School -die onderwijs biedt aan gehandicapte kinderen- verhuisd naar het nieuwe centrum in Loho. Na de vele uitdagingen is het eindelijk zo ver! Alle kinderen, met hun "house mothers" zijn verhuisd naar de nieuwe locatie in Loho. Het ging allemaal maar net. 

Toegangspoort naar het complexIn 2013 is er elektriciteit naar de locatie aangelegd. En in 2014 is men begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van de "Fence Wall. Dit is een langdurig proces geweest waarbij met name de lokale overheid zaken behoorlijk heeft vertraagd. Maar uiteindelijk is de muur er gekomen en ziet het er netjes uit.

Verslag over de periode van oktober 2011 tot en met maart 2012. Broeder Gracious, directeur van PEPS-C en coördinator voor dit bouwproject. Hij bezoekt regelmatig de locatie en controleert de voortgang van de bouw. Met de aannemer en de werkers wordt het het werk besproken. Ook de architect wordt tussentijd geraadpleegd of alles volgens plan wordt uitgevoerd.
De benodigde materialen, zoals hout, dakplaten en wat er verder nodig is, moet allemaal in het zuiden van Ghana ingekocht worden.

Rekenen, schrijven én mango’s telen. Beetje bij beetje komt de school voor speciaal onderwijs in Wa dichterbij. Kinderen en ouders kunnen bijna niet wachten tot de school klaar is met hulp van Wilde Ganzen en EOF. De kinderen werken intussen gewoon door in hun tijdelijke onderdak. Hun leerkracht en directeur van de school, Mr Bayor, leert ze rekenen, schrijven én mango’s telen. Het gaat beetje bij beetje. Maar een jaar nadat het geld bij elkaar was, stonden er de klaslokalen en praktijklokalen.

Ook van het project voor de gehandicapte kinderen zijn weer een paar foto's binnengekomen. De directeur van PEPS-C, Broeder Gracious, is zes weken in Nederland geweest. Hij is eind januari weer teruggegaan naar Ghana. In de tussentijd is er in Ghana gewoon doorgewerkt en ligt het dak er op.
We zullen waarschijnlijk binnenkort wel meer informatie krijgen. Voorlopig dus deze foto's van het administratiegebouw en de dormitory.

De afgelopen week zijn de dakspanten geplaatst, dat gebeurt allemaal met de hand! Op de laatste foto staat het gebouw waar de kinderen, die intern zijn, straks slapen. Vijf grote kamers met aan weerszijde toiletten en douches. Ook aan iedere kant een zit/slaapkamer voor de verpleegkundige.
Hopelijk kan er volgende week begonnen worden met het plaatsen van de golfplaten op het dak.

Het gehandicapten project is behoorlijk gevorderd. Sinds augustus was er nauwelijks e-mail verkeer mogelijk. Er konden geen foto's verstuurd worden, tenminste geen bruikbare bestanden. Broeder Albert Ketelaars is vorige week naar het project geweest en heeft voor ons wat foto's gemaakt. Mooi om te zien dat er hard gewerkt is. Als het op deze manier door gaat zijn het administratie kantoor en de dormitories zo goed als zeker in Augustus 2012 klaar.

Bouw slaapzaal en administratiegebouw
Eind mei is het begin gemaakt met de bouw van de slaapzaal en en het administratiegebouw. Voor de aanvang van de bouwwerkzaamheden heeft Broeder Gracious, directeur van PEPS-C, als coördinator van het project regelmatig vergaderingen met het hoofd en team van de school voor de doven in Wa. Daarnaast heeft hij een bespreking gehad met de architect en de opzichter om aan de hand van de tekeningen de aanschaf van materialen te bespreken.

Onderzoek.
Geestelijk gehandicapten zie je maar zelden in Ghana; maar dat komt niet omdat ze er niet zijn. Uit een onderzoek in 1996 kwam naar voren dat meer dan 100 gehandicapte kinderen in en rond de hoofdstad Wa in de Upper West Region rondliepen. Er was voor deze kinderen geen onderwijs of enige andere vorm van opvang; er was voor hen geen enkel toekomstperspectief. Zij werden verborgen gehouden door hun ouders die zich schaamden voor hun gehandicapt kind.

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

CBF Erkend Goed Doel

1 september 2016