Afgelopen week zijn de eerste regens weer gevallen! De verkoeling die dit met zich mee brengt is erg welkom maar is meestal van korte duur. Het project staat in het teken van afwerking; dakgoten, ramen monteren, loodgieters werk, tegelwerk etcetera. Nu de betonmolen prima werkt en eigenlijk niet echt meer gebruikt wordt is de lasgenerator zeer onbetrouwbaar gebleken. Hij is herhaaldelijk terug gebracht om gerepareerd te worden wat niet motiverend werkt.

Materieel & Materiaal
Er is nu een andere machine uit Navrongo gehaald die wel beter werkt maar ook niet echt overhoudt. Hoe dan ook zullen we hier de laatste laswerkzaamheden mee moeten uitvoeren.
WT01 (gebouw 1) & WT02 (gebouw 2)
De kopgevels zijn voorzien van de gevelbekleding (dakplaten) op de dakspanten en de beugels voor de goten zijn opgehangen. Alle beugels zijn verschillend van afmeting ivm de afloop van de goot en met de hand gebogen. De vloer tpv de deuren zijn aangestort om de dorpel van de kozijnen te verankeren. Bij gebouw 1 hebben we betonnen werkbank ontkist en die worden op verzoek van Peter voorzien van gootstenen. Dit vergt wat hak en breek werk. We zullen roestvrij stalen wastafels plaatsen voor de werkbanken betegeld worden.
Keuken
Het grote vouwraam is geplaatst. De schoorsteen zullen we gezien de afmeting en het gewicht op een frame vaststorten in de verhoogde vuurvaste vloer. De tegelzetter uit Accra, Souley, is vandaag aangekomen met 4 jongens en start morgen met het tegelwerk in de toiletten. De paasdagen hebben zijn aankomst helaas vertraagd en we hopen dat hij de schade enigszins kan inlopen. Hij overnacht op de school en wordt per vierkante meter betaald.
Toiletten
De deuren zitten er in en Souley start hier dus als eerste met het tegelwerk van de toiletten.
Waterleiding
Omdat onduidelijk is hoe het vervolg van de watervoorziening verloopt (borehole via World Vision of Ghana Water Company) is afgesproken met Peter dat we in ieder geval de leidingen van het centrale punt (waar de Ghana Water Company aansluiting zal komen) naar de watertanks aanleggen en alle waterleidingen van de watertanks naar het laboratorium. Er komt ook een waterleiding naar de toiletten en keuken. Door altijd vanuit de watertanks te tappen is de kans het kleinst dat er geen water beschikbaar is.
Elektriciteit
ECG
Er is in overleg met Peter een programma van eisen gemaakt voor de invulling van de school en de benodigde stopcontacten, lichtpunten etc. Hiervoor hebben 2 aannemers een prijsopgave gemaakt voor de aanleg- en materiaalkosten. Elektricien 1 (Yabiss Ventures) offreert GHC 9.000,- (€ 3.913,-). Elektricien 2 (Isah Ent.) offreert GHC. 5.500,-. (€ 2.391,-). Yabiss Ventures heeft berekend dat er 45 aanvoer palen moeten komen en raamt de totale kosten voor de aanschaf en aanleg tot aan de meterkast op GHC. 28.605,- (€ 12.436,-). We wachten nog op de kostenraming voor de aanvoer van Isah Ent. Volgens Peter heeft de Assembly (gemeenteraad) aangegeven dat ze voornemens zijn de komende maanden het elektriciteitsnet uit te breiden; dit zou ook een belofte kunnen zijn in verband met de komende verkiezingen dit jaar. Aangezien er verder niemand anders belang heeft bij de aanleg van de aanvoerpalen en elektra, kunnen de kosten op dit moment niet gedeeld worden. Mocht de Assembly het leidingnet uitbreiden hoeven er alleen maar palen vanaf de hoofdweg betaald te worden. Dat gaat om vijf tot tien palen en een dus veel lager bedrag.
SOLAR
Afgelopen vrijdag hebben we een bezoek gebracht aan Henk Vermeer, eigenaar van Energiebau Sunergy Ghana (een vestiging van Energiebau uit Duitsland in Ghana) die voor het project een solar systeem heeft uitgewerkt op basis van een stand alone systeem en een systeem icm ECG. Een combinatie is het voordeligst omdat overproductie van de zonnepanelen teruggevoerd wordt aan het ECG netwerk en de meter dus terugloopt waardoor er geen verlies is! Daarnaast gaat de installatie langer mee omdat deze minder intensief gebruikt wordt. In een aparte bijlage een uitvoerige toelichting en het kostenoverzicht.
Pleisteren
Vanaf het begin hebben de vrouwen uit het dorp aangegeven de school te willen pleisteren en beschilderen met lokale kunst / patronen. Zij kwamen wederom met de vraag en we hebben uitvoerig gesproken met de vertegenwoordigster van de vrouwengroep die o.a. ook de klei-producten maakt die je vindt bij SWOPA (Sirigu Women's Organisation for Pottery and Art). Wij zijn blij met de betrokkenheid van de vrouwen die hieruit blijkt. Met de beschilderingen maakt het project wel echt deel uit van de gemeenschap. Ze zijn bereid om dit tegen minimale vergoeding te doen in de vorm van lunch. We zijn uitgegaan van een gedeeltelijk beschildering maar volledig pleisterwerk.
Schilderen binnen
We hebben als test een vlak aan de binnenzijde van de keuken voorzien van een laag waterverf om te zien of het mogelijk is om direct op RE te schilderen en dat gaat prima. De “stoffige” oppervlakte wordt als het ware gesealed maar sluit het niet af. De structuur van RE (Rammed Earth) is nog wel zichtbaar.

Watertank toiletten Dakgoot toilet Schoorsteen annex afzuigkap Bekleden dakspanten Gebouw 2 Graafwerk voor de waterleiding 172 plaatsen toiletdeuren.jpg 169 plaatsen beugels dakgoten keukenraam.jpg 167 het schilderen beugels dakgoten en vouwramen bij de keuken.jpg 168 proefvlak schilderwerk detail.jpg 173 werkbank laboratorium.jpg

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016