In de afgelopen twee weken is er goede vooruitgang geboekt, ondanks kleine tegenslagen. De staalconstructies voor de daken van schoolgebouw 2 en de keuken zijn geplaatst en de plateaus voor de polytanks zijn gereed. Peter Anoah heeft aangegeven in de keuken op gas te willen koken. Om te kijken hoe de kookplaats kan worden ingericht zijn er drie scholen bezocht in Bolgatanga. Zodra Peter terug is in Sirigu kan worden gekeken wat de exacte wensen en bijbehorende kosten zijn.

Het bepalen van de energiebehoefte van de school en de graafwerkzaamheden voor de waterleiding laten even op zich wachten nu Peter afwezig is. Twee weken geleden is Peter naar het zuiden afgereisd en het is niet duidelijk wanneer hij terugkomt. De tegelzetter heeft de bouwplaats bezocht en een plan gemaakt voor het tegelwerk van de toiletten en keuken en het egaliseren van de vloeren van de schoolgebouwen. Het streven is om de tegelzetter op 2 april te laten starten waarna hij circa drie weken nodig heeft om al het werk af te ronden. De eerste oplevering is volgens de nieuwe planning in de derde week van april.
Materieel & Materiaal
De elektrische betonmolen werkt tot nu toe zonder problemen. Dit keer zorgde de gehuurde lasgenerator echter voor het nodige oponthoud. Op de eerste dag was een monteur uit Bolgatanga nodig om de machine aan de praat te krijgen en drie dagen later begaf een lager het en moest de lasgenerator terug naar Bolgatanga voor reparatie. Gelukkig kan de machine met wat improvisatie vervoerd worden in de bus van Stichting Bouwen waardoor de transportkosten en het tijdverlies minimaal zijn.
Gezien de hoge cementprijs is er geprobeerd om in één keer een grote hoeveelheid cement aan te kopen om zo de prijs te drukken. Bij de groothandel in Bolgatanga is echter nog steeds geen voorraad, en ook bij de hoofdleverancier in Walewale is er geen enkele zak cement te krijgen. De keren dat er cement geleverd wordt in Bolgatanga wordt dit binnen een dag opgekocht door kleinere handelaren. Bij de groothandel is wederom beloofd ons te bellen zodra er voorraad is. Tot die tijd is er geen andere optie dan lokaal GHC 20,- per zak te betalen. Omgerekend tegen de huidige koers is dat € 8,90!
WT01 (gebouw 1)
Op twee na zijn alle ramen en deuren vastgelast aan de verankeringen. Gezien de hoge huurprijs van de lasgenerator zal het laatste laswerk aan schoolgebouw 1 tegelijkertijd worden uitgevoerd met het laswerk aan de ramen en deuren van schoolgebouw 2. De polytank stands zijn bij alle gebouwen gepleisterd en ook de soakaways zijn gereed. In tegenstelling tot het eerder geplande "siergrind" zijn de stands voorzien van iets grover pleisterwerk. Het uitsmeren van grint in het pleisterwerk gaf geen mooi resultaat en de oppervlaktes zijn te groot om er één voor één steentjes in te plaatsen.
WT02 (gebouw 2)
De stalen dakconstructie is geplaatst en vastgelast. Van de aluminium dakplaten is circa 75% geplaatst. In de tussentijd zal gestart worden met het storten van de betonvloeren.
Keuken
Bij de keuken is de betonnen ringbalk gestort en is hierna de staalconstructie van het dak geplaatst. De polytank stand is gereed en er is een afvoerbuis gelegd vanaf de wasplaats achter de keuken naar de septic tank. De betonnen afdekkers voor de septic tank zijn gestort en klaar om geplaatst te worden. In de komende weken zullen de ramen en deur van de keuken gelast worden en zal er een definitief plan voor de kookplaats gemaakt worden zodra Peter terug is.
Toiletten
Ook hier is de polytank stand gereed en er zijn zogenaamde squat plates gekocht om in de toiletruimtes te plaatsen. In de komende periode zal het toiletgebouw geschilderd worden en zullen ook de PVC pijpen voor ventilatie van de latrines geplaatst worden.

 

144 ramen en deuren voorzijde.jpg 145 plaatsen spanten.jpg 146 stellen spanten.jpg 147 plaatsen dakplaten.jpg 150 plaatsen polytank bij toilet.jpg 149 lassen gordingen keuken.jpg 148 storten ringbalk-1 keuken.jpg
151 storten ringbalk-2 keuken.jpg 152 toilet soakaway.jpg 153 stalen spanten.jpg 147 plaatsen dakplaten.jpg 150 plaatsen polytank bij toilet.jpg 149 lassen gordingen keuken.jpg 148 storten ringbalk-1 keuken.jpg

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016