De afgelopen week is er weer volop gewerkt op de bouw. Met twee voormannen en de twee stagiaires van de stichting Bouwen, Jan-Ivo en Ali,  worden er zoveel mogelijk werkzaamheden gelijktijdig uitgevoerd.
In samenspraak met Peter Anoah, directeur SEISUD, is vastgesteld waar het centrale punt voor de waterleiding zal komen. Dit is nabij de oostelijke kopgevel van gebouw 1.

Het tracé vanaf de weg naar het centrale punt is uitgezet en deze of volgende week wordt er gestart met graven. Het exacte leidingverloop naar de verschillende gebouwen en de bijbehorende kosten worden binnenkort uitgewerkt.
Peter heeft laten weten dat er wat hem betreft elektriciteit in de gebouwen moet komen. Er is aangegeven dat dit niet is opgenomen in het plan en dat dit ook niet is opgenomen in de huidige begroting maar dat we dit wel kenbaar maken aan Frits Brouwer van ELPG.
Materieel & Materiaal
Nadat de motor van de betonmolen in Tamale is voorzien van een nieuwe brandstofpomp draait deze weer zonder problemen en is de molen veelvuldig gebruikt. Het staal voor de resterende deuren, ramen en spanten is aangekocht in Bolgatanga. Er is in Bolgatanga nog steeds geen mogelijkheid om goedkoop een grote hoeveelheid cement te bestellen. In afwachting van nieuwe voorraad worden er nu telkens kleinere hoeveelheden gekocht en zelf naar de bouw vervoerd. Ook is er hout aangekocht om de ringbalken van gebouw 2 en de keuken te storten.
WT01 (gebouw 1)
De verwijderde en herstelde ramen van de achtergevel zijn opnieuw geplaatst. Het bleek echter lastig om de bevestigingsbeugels goed te verankeren als deze over de hele lengte in één keer worden ingeslagen. Voor de resterende ramen worden daarom metalen pennen één voor één in de RE wanden verankerd waarna de ramen hier direct tegenaan geplaatst en vastgelast worden. Dit bespaart materiaal en kost minder tijd terwijl het aantal
bevestigingspunten met de wand gelijk blijft. De funderingen voor de polytanks en de hellingbaan naar de veranda zijn gestort en er is begonnen met het plaatsen van de afdektegels op de veranda muur.
WT02 (gebouw 2)
De RE wanden zijn op verschillende plaatsen opgehoogd om het hoogteverschil in het gebouw weg te werken. Er is gestart met het plaatsen van de bekisting voor de ringbalk en de funderingen voor de polytanks zijn ook bij gebouw 2 gestort. De lasser is begonnen aan de resterende deuren en ramen.
Keuken
Alle afdektegels op de veranda muren zijn geplaatst met uitzondering van de passtukken die als laatste gemaakt worden. De fundering voor zowel de polytank als de "septic tank" zijn gestort. Deze worden verder opgemetseld zodra het beton voldoende is uitgehard. De blokken voor dit resterende metselwerk zijn geperst.
Toiletten
Het stuken van de binnen- en buitenwanden is afgerond maar een aantal hoeken en aansluitingen bij de deuren moeten nog netjes worden afgewerkt. De plint van het gebouw wordt voorzien van een stuclaag met "siergrind". Ook hier is de fundering voor de polytank gestort.

122 Ophogen van de RE wanden gebouw 2.jpg 123 Ramen met vensterbanken gebouw 1.jpg 124 Het storten van de polytank funderingen.jpg 125 het toiletgebouw.jpg 126 Het maken van de blokken voor het resterende metselwerk.jpg 127 Het storten van de betonnen afdektegels.jpg 128.jpg 129 Plint van het toiletgebouw met siergrind.jpg

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016