15 Februari ontvingen wij een voortgangsrapportage van Eric de Ruiter.
De afgelopen tijd was er wel regelmatig contact geweest maar dat ging over de situatie met Robert. Inmiddels zijn Jan-Ivo en Ali aangekomen en wonen op dezelfde compound als Peter. Ze hebben, behalve wat kleine pech, een goede reis gehad en een goed beeld van Ghana gekregen.
Ze hebben veel van het land gezien en over het project gesproken tijdens de lange rit van Accra naar Sirigu, ca. 810 km!

Inmiddels is de bouw weer in volle gang en wordt er gewerkt aan het maken van een haalbare planning en een overzicht van nog te maken kosten. Op dit moment worden de funderingen uitgegraven voor de watertanks en de betonmolen weer aan de gang gebracht, de lasser is aan het werk gezet en komen de stukadoors de toiletten pleisteren.

Het is fijn dat ook de rapportages weer zijn opgepakt. Het project heeft natuurlijk achterstand opgelopen door het uitvallen van Robert. Maar het moet ook gezegd worden dat de beide voormannen goed doorgewerkt hebben om deze achterstand te beperken. De eerste dagen in Sirigu hebben in het teken gestaan van het herzien van de begroting en materialenoverzicht, het bijwerken van de boekhouding en uitwerken van een realistische planning.

WT01 (gebouw 1)
Er was begonnen met het monteren van de ramen in de achtergevel echter niet op de juiste manier. Ze zijn inmiddels verwijderd en het laswerk is hier en daar hersteld. Er worden nu beugels bevestigt in de RE wanden, 300mm diep verankerd waaraan de ramen worden vast gelast. Onder de ramen worden aluminium “vensterbanken” geplaatst ter bescherming van de hoekige RE wanden. Dit zal bij elk raam zo zijn, ook die in de voorgevel onder de veranda. We bereiden alle werkzaamheden voor zodat het laswerk in een keer kan plaatsvinden zodat we hiermee de kosten van de huur van het lasapparaat beperken.
Hetgeen nog rest bij gebouw 1:
- Monteren ramen en vensterbanken
- Afwerken spanten met dakplaten
- Betegelen vloeren
- Monteren dakgoten
- Storten fundering en opmetselen van polytank stands


WT02 (gebouw 2)

Er bleek een te groot hoogte verschil te zitten in de kopgevels van de wanden waardoor we nu zijn begonnen met het verhogen van een kopgevel. Zodra dit gereed is kan de bekisting van de ringbalk gemaakt worden waarin bevestigingsbeugels worden gestort om de ramen aan vast te lassen. Dit gaat alleen om de bovenkant van de ramen. De zijkanten worden op dezelfde wijze vast gezet als gebouw 1. De vloer is opgevuld en verdicht, de spanten en gordingen liggen klaar en zodra dat gedaan is kan het dak geplaatst worden en de vloeren worden gestort.

Keuken
Alle RE wanden zijn gereed en de “septic tank” is uitgegraven. We zijn begonnen met het plaatsen van de afdektegels op de veranda muren ter bescherming van de hoekige RE wanden gedurende regen en tegen afstoten. De maten van de spanten zijn ingemeten en zodra de ringbalk gestort is kan deze geplaatst worden.

Toiletten
De toiletten worden nu aan de binnen- en buitenkant gepleisterd en dat is een uitdaging. Het lastig voor de lokale metselaars de muren echt glad en vlak af te smeren. Het levert wat gemopper op bij hun maar uiteindelijk zijn ze ergens ook wel trots als het dan uiteindelijk goed is, ook al is dat vaak pas ruim na werktijd. De beugels van de deuren worden intussen al geplaatst zodat deze na het pleisteren en schilderen alleen afgehangen hoeven te worden. Na het pleisteren zal begonnen worden met het tegelwerk.

111.jpg 112.jpg 113.jpg 114.jpg 115.jpg 116.jpg 117.jpg 118.jpg 119.jpg 120.jpg

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016