De uitdagingen van een project. Op 10 januari 2012 kregen we een mail van Peter Anoah, directeur van SEISUD, dat Robert betrokken was bij een ongeluk. Robert was onderweg met zijn motor en stopte voor het rode verkeerslicht in Bolgatanga.  Daar werd hij van achteren aangereden door een vrachtwagen waarvan de remmen niet goed werkten. Later bleek dat hij een enkel gebroken heeft en beide benen. De motor ligt in twee stukken. Toen hij naar het ziekenhuis in Bolgatanga werd gebracht was daar heel toevallig een meisje uit Sirigu.

Zij kende Robert en heeft hem geholpen met de opname en aan de dokters uitgelegd wie hij was en wat er was gebeurd. Godsper, een van de voormannen van het project, werd geïnformeerd en is naar het ziekenhuis gekomen om Robert te helpen.  

In het ziekenhuis in Bolgatanga kon men Robert niet verder helpen. Op zaterdag 14 januari is hij daarom naar Accra vervoerd, naar het “Military Hospital 37”.  Er was met de artsen intussen ook gesproken over de noodzaak voor behandeling in Nederland, dat zou beter zijn, zeker v.w.b. zijn gebroken enkel.

De werkers in Sirigu proberen zo goed als het gaat door te werken maar een aantal zaken zullen toch wel vertraging oplopen door de afwezigheid van Robert, o.a. het laswerk van ramen en deuren. Godsper is het meest ervaren in het bouwen met RE-wanden. Hij is ook degene geweest die de RE -wanden van de schoolgebouwen als “taak” had en hij werkt nu aan de wanden van de keuken. Als die gereed zijn dan is het RE gedeelte klaar.

Op 16 januari is wederom overleg geweest tussen de arts in Nederland en in Ghana. Er is toen besloten dat hij toch in Accra wordt geopereerd omdat het anders te lang zou duren. Op de dag dat hij geopereerd zou worden is toch nog - gelukkig - besloten hem naar Nederland te brengen voor behandeling. Een laat besluit naar ons idee.
Eric de Ruiter van de stichting Bouwen houdt ons steeds op de hoogte en mailde dat Robert op 20 januari eindelijk naar NL is vertrokken.  Eric heeft al een paar keer contact gehad met Robert in Nederland. Het blijkt dat ze hem nog niet kunnen opereren omdat eerst zijn wonden moeten genezen.

Begin februari zijn twee afgestudeerde bouwkunde studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) stage gaan lopen bij de stichting Bouwen in Ghana. Dit zijn Jan-Ivo Kikken, HBO en Ali Niyongabo, Bouwkunde HU en zij gaan samen hun eerste deel van de stage lopen op de bouw in Sirigu. Zij zijn daar aangekomen en begonnen aan hun werk. Ze worden eerst enige tijd ingewerkt door Eric de Ruiter van stichting Bouwen.
Ondertussen is er naar een permanente oplossing gezocht en is Robert’s opvolger bekend: Pieter Schlooz die per 1 april aan de slag gaat.

Ook Frits Brouwer van de stichting ELPG heeft contact gehad met Robert. Nu hij in Nederland in het ziekenhuis ligt is de communicatie makkelijker. Er is nog weinig met hem gebeurd, tot dusver vrijwel alleen wondverzorging. Gisteren, 8 februari, heeft men een stuk van zijn huid weggenomen en over een wond geplaatst; die is nu dicht. Pas als de wonden genezen zijn gaat men werken aan het herstel van de breuken.

Het leek ons goed om jullie op de hoogte te stellen over de situatie met Robert en wensen hem ook via deze plek veel sterkte toe met zijn herstel. We vragen uw begrip voor de vertraging die de bouw in Sirigu hierdoor heeft opgelopen en hopen binnenkort weer foto's en berichten uit Sirigu te ontvangen.

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016