Het verslag is deze keer een vertaling uit het Engels.
De bedoeling hiervan was dat iedereen die bij het project betrokken is, dus ook de mensen in Ghana, de verslagen over de voortgang op de bouwplaats van de GIOF-school kon lezen. GIOF staat voor Ghana Institute of Organic Farming.
De Stichting Bouwen werkt met een heleboel werknemers op de bouwplek. Op sommige dagen zijn er zo’n 20 werknemers. Het is een zware taak voor de enige uitvoerder die een oogje in het zeil moet houden op iedereen.

Ook omdat de locatie vrij groot is en niet alle gebouwen dicht bij elkaar staan. Dat is de reden waarom we hebben besloten om een tweede uitvoerder aan te nemen voor het project. Deze uitvoerder is mr. Abah Joseph en hij heeft al een aantal jaren gewerkt met SB. We hadden al enkele regenachtige dagen in juli maar nu zijn de zware regenbuien gekomen. In de laatste twee weken hadden we vier dagen met regen die het werk vertraagden of werken op locatie onmogelijk maakten.

Fundering
We zijn klaar met de fundering van het eerste schoolgebouw. Om misverstanden te voorkomen, het type fundering dat we maken komt maximaal 30 cm boven het maaiveld. Dit betekent dat we al boven de grond zijn. De bekisting is verplaatst naar het tweede schoolgebouw. Vorige week wij hebben de tweede laag van de fundering gemaakt. Nu moet er nog één laag gemaakt worden, voordat de fundering van het tweede schoolgebouw is voltooid.

“Rammed Earth“ muren
Voor de Rammed Earth-muren (RE-muren) hebben we een heleboel gezeefde aarde en zand nodig. We zijn begonnen met zeven en mengen van de aarde en het zand voor de RE-muren. We hebben ook een heleboel aarde in het midden van de bouwplek verzameld. Dit helpt ons om tijd te besparen wanneer we aan de RE-muren werken. We kochten dik en sterk hout om de bekisting en de stampers voor de RE-muren te maken.

Lassers
De lassers werken continue aan de spanten voor de schoolgebouwen. Wij controleren dagelijks hun werk om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van de lassen van hoog niveau is. Wij leveren hen materialen om twee stukken tegelijk te maken om mogelijke diefstal van de stalen buizen te voorkomen.

Proefstuk
De tekeningen voor de prefab betonnen dektegels zijn gemaakt. Nu kunnen we beginnen met het maken van de dektegels die bovenop de terrasmuurtjes komen om die te beschermen tegen de regen.

Toilet gebouw
Vanwege de regen hadden we een beetje vertraging met de fundering maar het is klaar. Nadat het beton was uitgehard, zijn de metselaars begonnen met de bouw van de wanden van de zinkput in de grond. Ze hebben bijna het hoogste niveau van de put bereikt, maar vanwege de regen konden ze deze week de muren niet afmaken. Terwijl de muren hoger en hoger werden, zijn we begonnen met het aanvullen van de aarde tegen de buitenwand van de zinkput. Het materiaal voor de aanvulling tegen de wanden is grind/rotsstenen, de rest is uitgegraven aarde. Hiermee wordt voorkomen dat de gaten in de muren verstoppen.

027-11-08-15.jpg 028-11-08-15.jpg 029-11-08-15.jpg 030-11-08-15.jpg 031-11-08-15.jpg 032a-11-08-15.jpg 033a-11-08-15.jpg

Planning

  1. Afwerking van de fundering voor tweede schoolgebouw. Dit duurt ongeveer twee dagen. Daarna moet het beton uitharden voordat we de bekisting weg kunnen nemen.
  2. Alles voorbereiden voor de RE-muren, zodat we kunnen beginnen met de bouw daarvan. Dit omvat het vormwerk, de stampers en 'regenjassen' (bescherming bij plotselinge regenval) voor de RE-muren.
  3. De muren van het toilet gebouw zullen zo snel mogelijk worden afgerond. Daarnaast gaan we door met het aanvullen van de zinkput, stenen maken voor de muren en voorbereidingen treffen voor de betonnen vloer.
  4. Alle klaslokalen zullen langs de muren opgevuld worden met aarde en zand omdat de regen er bij helpt dit compact te maken.
  5. De metalen hoeksteunen (liggers) zullen worden geschilderd, zodat ze klaar staan.
  6. De tweede aankoop zal worden gepland voor het metaal voor de ramen en deuren. Daarvoor zal het bankboek worden bijgewerkt en een schatting van de kosten worden gemaakt.

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016