Begin augustus ontvingen wij opnieuw een rapportage van Stichting Bouwen
Na vier weken zonder problemen met de werkers waren er toch wat wrijvingen tussen enkele van hen. We hebben ze individueel en als groep aangesproken op hun gedrag. Hierna was er duidelijk verbetering te zien en is er de hele week prima gewerkt. Eind vorige week is er een timmerman aangenomen. Met de timmerman is afgesproken dat hij de komende drie weken mee werkt aan het project daarna kijken we of we hem nog nodig hebben.

Fundering
Een tweede lading cement is vanuit de fabriek in Buipe naar de bouwplaats vervoerd. De voorraad is daarmee weer op pijl gebracht. De voorlaatste laag van de fundering is gestort. De bekisting is nu op hoogte gesteld voor de laatste laag. Komende maandag, 8 augustus 2011, wordt deze gestort en is de fundering klaar. De bekisting kan nu verplaatst worden naar het andere schoolgebouw.

020-110811.jpg 021-110811.jpg 022-110811.jpg

Laswerk
Bij de werkplaats van de lasser hebben we een waterpas vlak van betonblokken gemaakt. Dit om er voor te zorgen dat de spanten vlak gelast kunnen worden. Het eerste spant is samen met de lassers gemaakt. Nu kunnen de lassers zelf aan de slag met het eerste spant als onderlegger. We zullen de lassers regelmatig bezoeken om de kwaliteit en maatvoering van het laswerk te controleren.

Proefstuk
Twee weken geleden hebben we een teststuk gemaakt voor het hout van de Rammed Earth bekisting. Dit teststuk is gemaakt van ‘Ofram’. We hebben het hout twee weken in weer en wind laten liggen om te testen hoe het daarop reageert. Na de twee weken is het hout niet gaan werken en dus geschikt voor de bekisting. Voor de prefab betonstukken zijn we schetsen aan het maken. De komende weken gaan we werken aan een bekisting voor het prefab betonproefstuk.

Toiletgebouw
Het gat voor de toiletten was al in een vroeg stadium gegraven. We kwamen er echter achter dat de afmetingen niet voldoende waren. Daarom is er een halve meter extra aan de lange en korte zijde uit gegraven. Daarna hebben we de fundering uitgezet en gestort. De zand/cement blokken voor het onderste deel van het toilet zijn gemaakt en klaar om te verwerken. Maandag gaat de metselaar beginnen met het metselwerk.

Planning
De komende twee weken gaan we de fundering van schoolgebouw 1 af maken. Daarna gaan we de bekisting naar schoolgebouw 2 verplaatsen. We zijn afgelopen week begonnen met de voorbereidingen voor de Rammed Earth wanden. Er is grond verzameld en gezeefd. De komende weken gaan we hier mee verder en beginnen we met het mixen van de grond met zand. Over twee weken willen we beginnen met de vloer van het toiletgebouw. Hiervoor is het noodzakelijk dat eerst de wanden onder de grond gemetseld worden; dit zal in de komende twee weken gaan gebeuren. De blokmakers kunnen ondertussen aan de slag met het maken van blokken voor de wanden boven de grond. De timmermannen gaan aan de slag met de bekisting voor de Rammed Earth wanden.

Regen
In het noorden van Ghana is nu het regenseizoen en dat heeft wel wat gevolgen voor de bouw. Niet zo zeer dat er niet aan de bouw gewerkt kan worden, maar vooral dat mensen nu allemaal op hun land aan het werk zijn en het moeilijker is om extra mensen te vinden. Voor de boeren is het natuurlijk fijn dat er eindelijk regen valt, maar de bouwsnelheid is wel afhankelijk van de frequentie en hevigheid van de regenval. Daarnaast zorgen we er wel voor dat er altijd werkzaamheden verricht kunnen worden die geen last ondervinden van de regen. Tot nu toe is de bouw maar een paar dagen stil gelegd vanwege de regen al zal het wel wat vaker voor gaan komen. Bij het maken van de Rammed Earth wanden wordt er plastic folie klaar gelegdn om de wanden te beschermen als het gaat regenen.

024-110811.jpg 025-110811.jpg 022-110811.jpg

Gemeenschap
Vanuit de gemeenschap horen we - via Peter Anoah, de directeur van de Ghanese organisatie - dat men zich afvraagt waarom we niet eerder zijn begonnen aangezien we al enige tijd in beeld zijn. We hebben Peter voor de duidelijk aangegeven wat daar de oorzaak van is (o.a. wijziging tekeningen en begroting, de vertraging van het transport van materiaal). Er komt nu eenmaal meer bij kijken dan alleen maar stenen stapelen.

Voorman
Een andere voorman van de stichting Bouwen - Abah Joseph - zal ter versterking ook vanuit Klikor (vlakbij Aflao in de Volta Region) naar Sirigu komen. Samen met het aantrekken van extra mensen en werkzaamheden uit te breiden proberen we de bouw een boost te geven. Hieronder een kort overzicht:

  • Zeven en verzamelen van grond voor Rammed Earth (RE) wanden.
  • Bekisting maken voor RE wanden.
  • Maken van RE wanden.
  • Opmetselen muren toiletten en verder opbouwen. Dit zal door een aparte bouwploeg gedaan waar Abah Joseph voorman zal zijn en loopt separaat van de andere gebouwen.
  • Lassen van alle spanten. Mooi om te zien dat de goede en minder goede lasser samen werken en elkaar op die manier ondersteunen en leren.
  • Uitzetten en uitgraven van keuken (zodra locatie definitief is).
  • Schilderen van stalen gordingen.
  • Aankoop van de laatste stalen profielen zodat de lasser meteen na voltooiing van de spanten kan starten met de ramen en deuren.

Planning
Het blijft lastig om een goede inschatting te maken van de benodigde bouwtijd. Het is een “nieuwe” techniek die handigheid vereist. Daarnaast is er moeilijk aan metselaars en timmermannen te komen. We hebben goed contact met een aannemer die in Sirigu aan het bouwen is en via zouden we aan mensen moeten kunnen komen. Onze voorkeur gaat alleen wel uit naar mensen uit Sirigu of directe omgeving. Over een week of vier hebben we een beter beeld van hoe veel tijd het maken van de wanden inneemt en zullen we een nieuwe planning opstellen.

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016