Voortgangsrapportage 3 door Bas Hoevenaars van Stichting Bouwen
We zijn weer twee weken verder. De afgelopen twee weken liep het bouwteam gesmeerd. De werkers raken gewend aan onze manier van werken en de samenwerking tussen voorman en werkers gaat prima. We hebben geprobeerd een timmerman aan te nemen maar dit is nog niet gelukt. Al drie keer heeft een timmerman beloofd om te komen maar alle drie zijn ze nooit op komen dagen. We zijn nu bezig met de vierde, hopen dat hij wel komt.


Fundering

Na het storten van de eerste laag beton zijn we aan de slag gegaan met het maken van de bekisting voor de fundering. Het maken en stellen van de bekisting duurde langer dan gepland. Dit komt vooral door het ontbreken van een extra timmerman. Maar inmiddels is de bekisting gesteld en zijn we de tweede laag van de fundering aan het storten. In eerste instantie hadden we in gedachten om de fundering in twee keer te storten maar bij nader inzien gaan we het nu in drie lagen doen. Dit doen we om er voor te zorgen dat het beton goed door dringt tussen de stenen die in de fundering liggen.

014-110719.jpg

Laswerk
We zijn nog niet gestart met het lassen van de spanten. Omdat we het eerste spant helemaal samen met de lassers willen maken willen we daar voldoende tijd voor nemen. Om het spant vlak te krijgen hebben we een vlakke ondergrond nodig. De grond waar de lasser op moet werken, is een ongelijk stuk zandgrond; hier moeten we dus iets voor verzinnen. We zijn van plan om beton blokken te storten van 30x30cm waar de hoekpunten van het spant op komen te liggen. Deze betonblokken kunnen we allemaal op dezelfde hoogte stellen waardoor we een waterpas werkvlak krijgen waarop we het spant kunnen lassen.

Proefstuk
Na het uitharden van de fundering van het proefstuk konden we gaan beginnen met het proefstuk Rammed Earth. We hebben een bekisting gemaakt van wawa-board dat samen met de stalen klemmen op de fundering is gezet. Voor alle werkers hebben we een workshop Rammed Earth gedaan om ze te laten zien hoe we de wanden gaan maken. De werkers vonden het enigszins vreemd om aarde aan te stampen in de kist. Maar na het ontkisten was iedereen erg enthousiast! Dat het zo hard en sterk zou zijn hadden ze niet verwacht.
De enige tegenvaller van de workshop was de bekisting van wawa-board. Deze boards zijn nog niet goed gedroogd en werken nog erg veel, vooral als ze in de zon liggen. Dit zorgt er voor dat de planken bol gaan staan en er grote naden ontstaan tussen de planken. We hebben nu een proefstuk gemaakt van een andere houtsoort die harder en droger is. De komende week gaan we kijken of dit hout beter geschikt is voor de bekisting. Het volgende deel van het proefstuk is een betonnen afdekkap. Dit wordt een prefab beton element, dat wil zeggen dat we het beton op een andere plek storten en daarna op het proefstuk plaatsen.

015-110719.jpg 016-110719.jpg 017-110719.jpg 018-110719.jpg 019-110719.jpg
Toiletgebouw
Voor het toilet gebouw hebben we een metselaar gevonden. Hij gaat met zijn eigen werkers aan de slag met het metselwerk. De fundering, vloer en het dak gaan we zelf maken.

Planning
De komende twee weken willen we de fundering van het eerste school gebouw afmaken. Daarna gaan we de bekisting verplaatsen naar het andere school gebouw. Bij de lasser gaan we de betonblokken storten zodat we over een week kunnen beginnen met het lassen van het eerste dakspant. Daarna kan de lasser zelf vooruit en komen wij alleen nog controleren hoe hij zijn werk doet. De fundering van het toilet gebouw willen we zo snel mogelijk storten. De metselaar gaat zijn blokken maken waarna hij een week moet wachten voor hij ze kan gaan verwerken. Als het goed is zijn dan de fundering en de blokken tegelijk uit aan het harden waardoor we na een week kunnen gaan metselen.

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016