De Bone Setters Clinic in Duong behandelt -volgens oude Ghanese gebruiken- botbreuken. De uitbreiding van de kliniek bestaat uit drie zalen: een ruimte voor fysiotherapie, kamer om röntgenfoto's te maken, bezoekersruimte, administratie, kantine, keuken, wasruimte en parkeerplaatsen. Door deze nieuwbouwplannen ontstaat er een unieke samenwerking tussen de traditionele en moderne geneeskunde.

In augustus ''14 is begonnen met egaliseren van het terrein; hier meer info.

Tijdens ons bezoek op 11 oktober staat er langs de doorgaande weg een groot bord, vlak bij de afslag naar de “Bone Setters Clinic” waaruit duidelijk blijkt dat de bouw is begonnen.

De bijeenkomst met de Chief en de dorpsoudsten, de bestuursleden van de DUONG YOUTH AND DEVELOPMENT ASSOCIATION en de aannemer begint rond 10:00 uur. Deze bijeenkomsten op het platteland vinden in Ghana meestal plaats onder een boom, in de schaduw en dat is wel zo prettig bij een temperatuur van ± 38 graden!

Om te beginnen wordt een dankwoord aan EOF uitgesproken en ook Annie houdt een korte toespraak waarin ze uitlegt waarom er vertraging was opgelopen met de bouw. De al in 2012 gemaakte afspraken met de lokale autoriteiten over o.a. de aanleg van elektriciteit bij het gehandicapten project, de bouw van een keuken met eetzaal en de omheining van het land, waren n.l. nog steeds niet nagekomen. Na een gezamenlijke brief (in mei 2014) van Wilde Ganzen en EOF aan de overheid, werd uiteindelijk voor de elektriciteit gezorgd.

Na de toespraken kregen we een rondleiding over het terrein en in de bestaande kliniek. De zalen in de oude gebouwen stellen niet veel voor. Er zijn nauwelijks bedden; meestal ligt er een dun, schuimrubber matras op de grond. Ook is er weinig privacy: patiënten liggen met meerdere personen in een ruimte. De familieleden moeten voor de patiënt zorgen; niet alleen voor het eten en drinken maar ook voor beddengoed, kleding en de was.
Vanaf de bestaande situatie, liepen we naar de bouwplek die ongeveer aan het laatste, oude gebouw grenst. Hier konden we met eigen ogen de vorderingen en grootte van de te bouwen kliniek zien.

Daarna liepen we allemaal weer terug om in de schaduw van de boom verder te praten. Een van de patiënten van de BONE SETTERS CLINIC die we al eerder hadden ontmoet, kwam er ook bij. Een jongeman, met een dubbele dwarslaesie, was door een van de ziekenhuizen in het Zuiden in 2010 naar huis gestuurd met de mededeling dat ze niets meer voor hem konden doen. Hij had via vrienden van deze kliniek in Duong gehoord en was toen hier naar toe gegaan. Op dit moment zit hij in een rolstoel en kan op krukken lopen! Het was een hele lange weg voor hem, maar prachtig om zijn optimisme en enthousiasme te zien en mee te kunnen maken.

Hij was blij om te zien dat de kliniek werd uitgebreid en hoopte dat er rekening gehouden zou worden met de toegankelijkheid voor invaliden. Ook deelde hij zijn zorgen over een elektriciteitspaal die half door midden was gebroken en alleen met een metaaldraad rechtgehouden werd. Bij een storm zou hij op de kliniek kunnen vallen met alle gevolgen van dien. We hebben beloofd voor een nieuwe paal te zorgen, want veiligheid gaat voor alles.

Ondertussen werden enkele stuks yam, een soort hele grote aardappel in de vorm van een biet,  voor ons neergelegd. Daarbij kregen we ook nog twee hanen, die bij de poten vastgebonden waren, mee naar huis. Goed eten en drinken zijn belangrijk; de yams symboliseren het eten en de hanen de soep ofwel het drinken. Als dank overhandigden ze dit aan Albert en dat betekent voor ons dat we morgen kippensoep eten. Na afloop nodigde de aannemer ons uit voor een lunch waarna we weer terug gingen naar Wa.

Op onderstaande afbeelding de bouwtekening van de Clinic die een idee geeft hoe het er straks uit gaat zien. (klik op foto voor vergroting)

layout-website.jpg

 

 

 

 

 

 

 

042-bijeenkomst met chief en ouderen.jpg 043-bijeenkomst met dyda.jpg 044-bijeenkomst met aannemer.jpg

 

 

 

 

 

 

 

meer foto's volgen binnenkort

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016