Duong Bone Setters Clinic

Diocesane Gezondheidsdienst Wa, Upper West Region in GhanaRobert Yennah, voorzitter van DYDA (Duong Youth and Development Association) is in de Upper West Region, zijn "thuis". Vandaag 5 februari stuurde hij een aantal foto's waarop de jeugd meehelpt. De jongens maken stenen blokken voor de muur van kliniek en de meisjes zijn binnen aan het opruimen en schoonmaken van de ruimte. Belangrijk werk want vandaag is er een gezamenlijke vergadering met zes..... 

Inrichten van zaal 1Door DYDA (Duong Youth and Development Association) werd een project ingediend voor de afwerking van Zaal 1 van de Bone Setters Clinic. Na goedkeuring van het project door Wilde Ganzen is men hiermee begonnen.
Inmiddels is er een waterput geboord en begin 2021 zal het egaliseren van het terrein en de inrichting van zaal 1 klaar zijn.

Zuster Juliana Akayeti van Wa Diocesan Health Service bezoekt de kliniekIn opdracht van de Bisschop van Wa bezochten de diocesaan uitvoerend secretaris, Zuster Juliana Akayeti, van de Wa Diocesan Health Service (DHS) de Duong Bone Setters Clinic. De Duong Youth and Development Association (DYDA) heeft verzocht om de kliniek in Duong te laten beheren door de DHS. Deze zorgt voor de salarissen van de dokter en verpleegkundigen en voor het verstrekken van medicijnen.

Aansluiting elektriciteitWilde Ganzen heeft in november 2019 de volgende fase van de Bone Setters Clinic in Duong goedgekeurd. In Ghana zijn ze meteen in december 2019 begonnen met het eerste deel van dit project. Op deze manier kan binnenkort dit gedeelte van de kliniek in gebruik worden genomen. De verdere afwerking van de andere componenten volgt spoedig hierna.
De Duong Youth & Development Association (DYDA) is bezig met het voltooien van de ..... 

Leerlingen helpen mee met opruimen bij de kliniekBegin januari 2019 hebben leerlingen allemaal een handje meegeholpen met het opruimen rondom het gebouw. Ook de zalen werden schoongemaakt. Er moet nog wel wat werk verricht worden en in de afwerking gaat meestal veel tijd zitten.
Sandra van der Berg -projectmedewerker bij Wilde Ganzen- heeft in december 2018 onder andere een bezoek gebracht aan deze kliniek en was behoorlijk onder de indruk.

Aanleg elektriciteitEind november 2018 ontvingen we een aantal foto’s van de bouwwerkzaamheden bij de Bone Setters Clinic in Duong. Helaas stijgen niet alleen hier in Nederland de prijzen in de bouwsector maar ook in Ghana. Dat levert enige vertraging op bij de kliniek. Lokale sponsors worden benaderd met het verzoek om een donatie te doen of bijvoorbeeld om materiaal tegen een gereduceerde prijs te leveren.

De voltooiing van de kliniek komt steeds dichterbijEr wordt nog steeds hard gewerkt aan de kliniek. Inmiddels zijn de kozijnen ook binnen gekomen. De opgelopen vertraging in de uitvoering van het project heeft gezorgd voor wat achterstallig werk. Helaas hebben de prijsstijgingen en de verschillen in wisselkoersen die de afgelopen periodes zijn geweest, gevolgen voor de totale kosten van het project. Maar gelukkig, ondanks dat alles komen we dichtbij de voltooiing van de kliniek.

DCE Ms-Lankono-en-Pers bezoeken Bone Setters Clinic Begin 2018 zijn er opnieuw een aantal foto's toegestuurd over de verdere afwerking van de muren. Het wachten was toen nog op de kozijnen die uit Kumasi moesten komen. Het werk vordert gestaag, het is een vrij groot complex van 44 x 60 meter. Door middel van een 3D impressie -aan de hand van de tekeningen uit Ghana- krijgt u een duidelijk beeld hoe de kliniek er uit ziet. 

Vrouwen dragen zand en water naar de locatieBegin juli 2017 hebben we weer foto's binnen gekregen van de Bone Setters Clinic. Ze zijn begonnen met de laatste fase, het stukadoren. Het afwerken duurt wat langer, maar het is duidelijk te zien dat het er straks mooi uit gaat zien. Een mooie foto van een groepje vrouwen die meewerken aan de bouw van de Clinic. Zij dragen meestal zand en water naar het project of zorgen voor eten.

De dakspanten zijn geplaatstZoals sommigen van u al hebben kunnen lezen in de nieuwsbrief van december 2016 was na enige vertraging -vanwege het regenseizoen- het werk hervat. De spanten zijn geplaatst en in december zouden ze beginnen met het dak. Inmiddels liggen de platen er op en daarna gaan ze beginnen met de afwerking.

Er wordt druk overlegdIn juni hebben we weer nieuwe foto's binnen gekregen. De bouw is inmiddels begonnen en de vorm van het complex en de diverse elementen wordt duidelijker zichtbaar. Dat is mooi om te zien en het wordt een behoorlijk groot geheel. Er wordt hard gewerkt en we moeten daarbij niet vergeten dat daar alles met de hand moet worden gedaan. Van het maken van de stenen tot straks de spanten op het dak.

Robert Yennah, voorzitter Duong Youth and Development  Association (DYDA) is naar de Upper West Region geweest. Volgens hun traditie gaan Ghanezen voor de viering van Nieuwjaar naar hun geboorteplaats om samen met familie en vrienden Kerstmis en de jaarwisseling te vieren.
Voor Robert was dit, naast het vieren van de jaarlijkse “Duong Citizens Homecoming”, ook de gelegenheid om deze keer de DYDA jaarvergadering in Duong bij te wonen.

De Bone Setters Clinic in Duong behandelt -volgens oude Ghanese gebruiken- botbreuken. De uitbreiding van de kliniek bestaat uit drie zalen: een ruimte voor fysiotherapie, kamer om röntgenfoto's te maken, bezoekersruimte, administratie, kantine, keuken, wasruimte en parkeerplaatsen. Door deze nieuwbouwplannen ontstaat er een unieke samenwerking tussen de traditionele en moderne geneeskunde.

Samenwerking tussen traditionele en moderne gezondheidszorg. EOF heeft een projectaanvraag ontvangen uit Ghana. Dit keer voor de medefinanciering van de ontwikkeling en uitbreiding van de infrastructuur van de Bone Setters Clinic in Duong, een arme gemeenschap in de Upper West Region van Ghana. In dit project wordt rekening gehouden met het behoud van het milieu en het ecosysteem. Het doel van dit project is om de moderne gezondheidzorg met de traditionele medische praktijken van de inheemse artsen te koppelen.

Vóór er echt met het werk kan worden begonnen is het gebruikelijk -en heel belangrijk-  dat het project wordt gezegend. Dit gebeurt door "pouring of libation". De eerste keer dat ik aanwezig was bij deze ceremonie heb ik geboeid staan kijken. Robert heeft mij later de symbolische betekenis uitgelegd en ik was daardoor geraakt. Het is een belangrijk ritueel dat moet worden uitgevoerd als erkenning van het "bovennatuurlijke".

Vandaag is de aanvraag voor een subsidieverzoekde van de uitbreiding van de Bone Setters Clinic in Duong naar de Wilde Ganzen verstuurd. Toevallig dat er juist vanmorgen via de mail uit Ghana een paar pagina's uit een, op de kijk al oud toeristenboekje, binnenkwamen. Hierin wordt de Bone Setters Clinic genoemd. Samen met wat andere bezienswaardigheden.  Dit is wat Robert Yennak schreef in zijn mail: [... In a 33-page Tourist Board booklet there is some documented information, with pictures, about the Duong Bone Setters Clinic.

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

CBF Erkend Goed Doel

1 september 2016