In aanbouw zijnde opslagloods voor sojabonenHet landbouwproject is begonnen in november 2001. Onder de naam UpWARD werd in vijftien dorpen gestart met een organisatie van ca. vierhonderd boeren. Er worden hoofdzakelijk sojabonen en pinda’s verbouwd, producten die goed passen bij het klimaat in het noorden van Ghana. De sojabonen en pinda’s worden opgekocht door de organisatie waarvan de boeren zelf lid zijn. Deze organisatie, UWAI, koopt de producten van de boeren voor een eerlijke prijs, afhankelijk van de marktwaarde, met een vaste bodemprijs. Zo krijgen de boeren altijd een hogere prijs voor hun producten. Een gedeelte van de winst wordt  uitgekeerd aan de leden.

Men heeft een eenvoudige oliepers gekocht om de bonen te verwerken. De olie wordt in jerrycans verkocht en het afval, ook wel “pulp” genaamd, wordt verkocht als veevoer. Inmiddels zijn er al twee machines bijgekomen en werkt men met 3 oliepersen op volle toeren om aan de vraag naar de producten te kunnen voldoen. Dat betekent werkgelegenheid. Ruim 200 vrouwen hebben werk gevonden in dit project. Dat betekent 200 gezinnen die extra inkomen hebben, geld om eten te kunnen kopen of om je kinderen naar school te sturen, boeken te kopen en ga zo maar door. Een belangrijke verandering voor de boeren en hun gezinnen.

De landbouwcoöperatie is op dit moment uitgegroeid tot een groep van meer dan 3500 boeren, verspreid over 87 dorpen in de Upper West Region. 40% van de leden van de organisatie is vrouw. De vrouwen worden hier nadrukkelijk bij betrokken omdat ook zij een grote taak hebben in de landbouw. Het project zal nog enige tijd onze steun nodig hebben maar draait zelfstandig. Het is een inkomsten genererend, duurzaam project, want werkgelegenheid geeft inkomen waardoor mensen zelfstandig worden.

Via het PUM hebben twee experts een bezoek gebracht aan de verwerkingsfabriek in de Upper West Region. Zij hebben daarbij gekeken naar de mogelijkheden om bijv. de productie van de sojabonen te verbeteren en naar de beste manier van inrichting van de loods, de plaatsing van de machines, logistieke opbouw enz. Op dit moment draait de fabriek een paar jaar zonder financiële steun. Het gaat moeizaam maar het is in ieder geval een begin.

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016