CAS (Catholic Action for Street children) biedt dagopvang voor straatkinderen in een van de buitenwijken in Accra: Lartebiokorshie. Via "Street corner Education Programs" gaan leerkrachten -z.g. straatwerkers van CAS- de straat op in de hoofdstad om de kinderen te interesseren voor onderwijs. De jongeren die deze lessen bijwonen èn interesse tonen, worden uitgenodigd om overdag naar de opvang te komen. 

Daar worden de kinderen voorbereid om onderwijs te volgen en het leven op straat achter zich te laten. Gemiddeld bezoeken zo'n 4- - 50 kinderen het opvanghuis. 

Activiteiten
Er zijn veel verschillende activiteiten om deze kinderen voor te bereiden op een betere toekomst. Ze kunnen lessen volgen in een klaslokaal, lezen in een kleine bibliotheek, hoe ze met een computer om kunnen gaan. Verder is er dans, muziek en sport. Op die manier worden de kinderen langzaam voorbereid op een vorm van onderwijs die bij hen past en die ze aankunnen. 

Medische verzorging
Er is ook medische verzorging en de medewerkers van CAS leren de kinderen de "Basic life skills", dagelijkse basiskennis over hygiëne, sociaal gedrag en ze krijgen bijv. advies om niet te roken, drinken of in de prostitutie te gaan.  

Speelplaats
De kinderen doen graag mee aan spelletjes en sport activiteiten. CAS gebruikt spel/lesmateriaal van "Right to Play" om op die manier spelenderwijs deze vaardigheden bij te brengen. Deze spelletjes worden meestal gedaan op de speelplaats bij het opvanghuis. De vloer is van beton en daar wordt o.a. volleybal, basketbal en andere gewone spelletjes gespeeld. 

Regenwater
Aan de zijkant van deze betonnen vloer zijn goten aangebracht voor de afvoer van regenwater van zowel het eigen terrein als dat van de buren. Het water gaat op die manier naar de grotere goten die langs de weg liggen. De goten op het terrein zijn 15 jaar geleden gemaakt en de roosters zijn versleten en verroest en dus aan vervanging toe. Een aantal stukken liggen open dus het is oppassen geblazen dat er geen ongelukken gebeuren.

KCE fonds
Dank zij de financiële steun van het KCE fonds voor dit project worden de goten op het terrein van het opvanghuis nu voorzien van nieuwe roosters zodat de omgeving veiliger wordt en de kinderen er ze er zonder zorgen kunnen spelen. 

Budget
De totale lengte van de goten is 29 meter en de nieuwe roosters worden door een lokale lasser gemaakt zodat ze goed passen in de goot. Een meter van 30 cm. breed kost 160,00 Ghana Cedis. Dus voor 29 meter zal dat 4.640,00 Ghana Cedis zijn. Omgerekend kost het, afhankelijk van de koers, ongeveer € 1.032,00.

 

Lartebiokorshie, wijk in Accra Lartebiokorshie, Accra Oude, roestige en kapotte roosters Op blote voeten tijdens de gymles Roestige en kapotte roosters De jongeren hebben plezier tijdens een spel

 

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016