Al ruim 20 jaar maak ik deel uit van EOF. Aanvankelijk zat ik in het bestuur en nu in de werkgroep. Annie had me gevraagd, zij was gestart met ontwikkelingshulp aan Ghana na een ontmoeting met een Ghanees die haar vertelde over de noden in Noordwest Ghana, waar hij vandaan kwam. Aanvankelijk richtte EOF zich vooral op onderwijs: dat sprak mij bijzonder aan. Ik was zelf lerares aan een basisschool en ik was me er danig van bewust, dat ik (komende uit een groot arbeidersgezin) nooit zou hebben kunnen verder studeren zonder studiebeurs.

Van de 37 kinderen uit de klas waarin ik zat, volgden er slechts 2 een hogere beroepsopleiding. Natuurlijk zaten er in die klas wel meer kinderen, die daarvoor de capaciteiten hadden, maar doorstuderen was in die tijd niet zo vanzelfsprekend en zeker niet voor dorpsmeisjes van eenvoudige komaf. Ik realiseer me hoe deze beroepsopleiding mijn leven gigantisch heeft veranderd. Er ging een nieuwe wereld voor me open en ik kreeg de kans om mijn talenten te ontwikkelen. Onderwijs en ontwikkeling kunnen een wereld van verschil betekenen. Tegenwoordig gaat de hulp van EOF veel verder dan het schenken van studiebeurzen aan arme getalenteerde studenten. Gaandeweg kwam EOF tot de conclusie dat allerlei problemen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat het belangrijk is dat mensen zelfredzaam zijn. Verder leerde EOF dat hulp het effectiefst is als het idee aangedragen en gedragen wordt door de mensen zelf.

  • Dat kind met een beperking kan eindelijk ook naar school. Hij kan daar een ambacht leren. Eindelijk telt hij mee en kan hij in zijn onderhoud voorzien.
  • Dat kind dat te klein was om elke dag zo ver naar school te lopen, krijgt nu een school dichterbij.
  • Er is in je dorp gezond water te krijgen op loopafstand.
  • Je kunt bij jou in de buurt beroepsonderwijs gaan volgen. Voor de kinderen die van ver moeten komen is er ook een slaapzaal bij.
  • Je vader heeft zich aangesloten bij de landbouwcoöperatie die mede door EOF tot stand gekomen is. Samen met de andere leden staat hij sterker.
  • Je tante heeft een microkrediet van EOF, waardoor ze een klein bedrijfje kan starten en zelf voor inkomen kan zorgen.
  • Om werk te vinden hoef je niet te verhuizen naar de grote stad, want je tante kan wel een hulpje gebruiken en de coöperatie heeft een fabriekje gebouwd om de oogst te verwerken.

Hoewel ik zelf nooit in Ghana geweest ben, weet ik uit ooggetuigenverslagen dat de hulp van EOF verschil uitmaakt voor heel veel mensen in een van de armste gebieden van Ghana. De hulp is geen druppel op een gloeiende plaat, maar een steentje dat je in een vijver gooit en waarvan de kringen zich wijder en wijder uitbreiden. Op dit moment kan ik door persoonlijke omstandigheden niet zo actief zijn in de werkgroep, maar ik voel me gedragen door de inzet en energie van de andere werkgroepleden. Iedereen is van harte welkom om een steentje (in die vijver) bij te dragen. In de vorm van een idee, als werkgroepslid of met een donatie. Het kan de wereld van veel mensen ten goede veranderen. Niet spectaculair of wereldschokkend, maar onopvallend, wezenlijk en blijvend.

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016