Archief

VEGHEL – Broeder Albert Ketelaars (70) legde in 1962 zijn ‘eerste professie’ af. Het gouden jubileum werd afgelopen maand in Maastricht bij de FIC-congregatie gevierd. Broeder Ketelaars werk voornamelijk in Ghana. Na een onderbreking van twaalf jaar voor een bestuursfunctie in Maastricht en tijd voor een sabbatical jaar met daarin de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela is Ketelaars weer terug in Ghana.

12 februari 2012 is er een benefietconcert van het Valkhof Strijkkwartet en het Herpens Kamerkoor. Dit concert vindt plaats in het Wapen van Reek in Reek, gemeente Landerd. Locatie: Nieuw Heytmorgen 20, 5375 AK Reek
Het wordt een bijzonder Muzis-concert. Het Valkhof Strijkkwartet uit Nijmegen, waarin de oprichter van Muzis - Marianne de Leur - meespeelt, was 5 jaar geleden te gast bij Muzis. In 2010 gaf het Kwartet samen met het Herpens Kamerkoor in Herpen en Lent zeer geslaagde uitvoeringen van de vredesmis "The Armed Man" van Karl Jenkins en het requiem "Eternal Light" van Howard Goodall.

Bij overstromingen in Ghana zijn minstens vijf mensen om het leven gekomen. Ook zijn tientallen mensen gewond geraakt. Dat meldde een Ghanese radiozender. In delen van het land, vooral in en rond de hoofdstad Accra, heeft het zwaar geregend wat voor overstromingen zorgde. Inwoners van Accra werden ingesloten door het wassende water. Scholen blijven dicht en het treinverkeer is verstoord. Grote hoofdwegen staan blank. Ook zijn kantoren van grote internationale ondernemingen gesloten wegens de wateroverlast.

Dr. Robert Yennah was te gast tijdens de jubileumviering van het 20-jarig bestaan van EOF. Robert is medeoprichter van het EOF en de voorzitter van de gelijknamige organisatie in Ghana. Hij was onder de indruk van het vele werk dat verricht was in de afgelopen 20 jaar waardoor er veel projecten in Ghana konden worden gesteund.

Klik op lees meer en u vindt een foto-collage van de voorbereidende activiteiten voor het jubileum op 10 oktober 2010

 

Mede dankzij NCDO en onderstaande sponsors is de manifestatie van EOF een succes geworden.
Kijk hieronder wie allemaal hebben bijgedragen aan dit jubileum.

Millenniumdoelen:
Op de uitnodiging staat: 20 jaar hulp die ertoe doet.
Ik wil u in mijn verhaal meenemen naar de resultaten van EOF de afgelopen 20 jaar tegen de achtergrond van de millenniumdoelstellingen, die vanmiddag eveneens een rode draad vormen bij de themastands.
In september 2010 werd in New York vastgesteld dat de 8 millenniumdoelen in 2015 waarschijnlijk niet worden gehaald.

Als enige Afrikaanse land dat de groepsfase wèl overleefde, houdt Ghana de hoop op een stunt levend. Het elftal van bondscoach Milovan Rajevac behaalde ten koste van de Verenigde Staten de kwartfinales. Ghana was in de vijfde minuut van de reguliere speeltijd al op voorsprong gekomen door een treffer van Kevin-Prince Boateng. Na een uur maakte Landon Donovan gelijk vanaf de strafschopstip. Asamoah Gyan maakte in de derde minuut van de extra tijd het winnende doelpunt. In de kwartfinales speelt Ghana tegen Uruguay, dat eerder Zuid-Korea met 2-1 uitschakelde.

Het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Ghana in Accra is verwoest door een zware brand, meldt een officiële bron.
De meeste documenten die in het negen verdiepingen tellende gebouw waren opgeslagen, zijn vernietigd door het vuur. Daaronder zijn ook de documenten uit 1957, het jaar dat het land onafhankelijk werd. De oorzaak van de brand is onbekend. De brandweer verscheen volgens getuigen pas ruim een uur na het begin van de brand ter plaatse, hoewel het pand zich in het centrum van de Ghanese hoofdstad bevindt.

Ghana wordt steeds populairder als reisbestemming. Onlangs is een nieuwe reis- en cultuurgids voor Ghana verschenen, de allereerste Ghana-gids van Nederlandse hand. Palmenstranden of olifantensafari ‘Ervaar Ghana’ wil het land en de Ghanese cultuur voor de lezer tot leven brengen en uitleggen aan de hand van culturele achtergrondinformatie, reisverhalen, tips en sfeervolle kleurenfoto’s. Daarnaast wijst het handzame gidsje de weg naar bijzondere, vaak kleinschalige bestemmingen die het verdienen door de reiziger gevonden te worden.

Hevige overstromingen hebben in landen in West-Afrika zo'n driehonderdenvijftig-duizend mensen uit hun huizen verdreven of op andere wijze in de ellende gestort.
In Ghana kwamen vijfentwintig mensen om het leven, in Burkina Faso inmiddels zeven. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag bekendgemaakt. Naast de doden zijn in Burkina Faso honderdentien-duizend mensen, voornamelijk in de hoofdstad Ouagadougou, gedwongen hun huizen te onvluchten.

Beste lezers, de vakantie is voorbij dus hier een interessant, nieuw bericht. Het gaat om een project van Philips Design waar oplossingen worden ontwikkeld om de wereld een stukje te verbeteren.
Een van die projecten, de CHULHA STOVE heeft afgelopen weekend een prestigieuze prijs gewonnen (en 100.000 euro...). Hieronder kunt u een kort filmpje bekijken dat in een notendop het verhaal vertelt...
Bekijk hier de video !!!

Er zijn vijf door Nedap onwikkelde Naiade waterfilters geplaatst in Ghana bij een kliniek, twee scholen en twee in drukbevolkte wijken. Met de Naiade waterfilter kan men op een eenvoudige manier van vervuild water, met moderne technologie, schoon en veilig drinkwater maken. Het project is gesteund door De Noaber Foundation die een donatie heeft gegeven voor 5 filters. Zij hebben bovendien de transport- en implementatiekosten voor hun rekening genomen. Meer hierover in de nieuwsbrief van juli 2009

President Obama is vrijdag 10 juli in Ghana aangekomen. Hij koos ervoor direct na de top van acht leidende industriestaten Afrika te bezoeken om aan te tonen dat „Afrika niet afgezonderd is van de zaken in de wereld”. Het is zijn eerste officiële bezoek als Amerikaans president aan een Afrikaans land. Obama wijst Afrika op hun verantwoordelijkheid. "Afrikaanse landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen, tegenover westerse hulp moet verantwoordelijk bestuur staan. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag in een toespraak voor het Ghanese parlement.

Huub Borrenberghs uit Luyksgestel en Henk Holtslag uit Apeldoorn zijn 26 juni verkozen tot dé vrijwilliger van Nederland en de internationale Mambapoint-vrijwilliger.

Op uitnodiging van NCRV en Mambapoint zat Annie Manders in de jury voor de verkiezingen van de vrijwilliger van het jaar. Samen met Jetty Mathurin, Leo Born en Najiha El Morabit mocht zij de twee winnaars uitkiezen voor de twee categorieën. De uitreiking van de prijzen vond plaats op het eiland Pampus.

Dank zij de medewerking van onze sprekers, onze trouwe donateurs, de Lokale en Regionale Media, de Sponsors, Dorpshuis de Phoenix, de vele bezoekers, kinderkoor Eigen Wijs, tienerkoor Enjoy, de Schaijkse winkeliers en het EOF-organisatieteam is de viering van “ons” 20-jarig jubileum op 10 oktober 2010, een groot succes geworden.
We hebben er met veel genoegen - even - op teruggekeken. Door o.a. een werk bezoek aan Ghana en andere activiteiten vlak na deze dag is dit verslag wat aan de late kant. Maar we willen het u zeker niet onthouden. Iedereen die zich heeft ingezet in de afgelopen twintig jaar heel hartelijk dank.

In Schaijk werd bij Feesterij de Potter een Korendag gehouden. Het was een bijzondere uitvoering. Ellen Geurts van Kessel was de dirigente voor 3 koren. Het Spanjers Familiekoor, Landerds Smartlappenkoor Tiona en Kinderkoor Eigen Wijs. Het was reuze gezellig en in de pauze werd er een loterij gehouden waarvan de opbrengst bestemd was voor een van de projecten van E.O.F. De directie van Optimus vond het een geweldig initiatief en gaf een donatie voor het project. Omdat dit project voor de gehandicapte kinderen in Ghana, is goedgekeurd door N.C.D.O. en Wilde Ganzen, wordt het bedrag verdubbeld.

 

Op zondag 14 juni werd door Mevr. van der Ven-van Lee van het Waterschap Aa en Maas een cheque van € 1.000,-- overhandigd aan stichting EOF. Dank zij deze bijdrage krijgt een basisschool in Ghana nu schoon drinkwater en toiletten. Door het drinken van schoon water worden heel veel ziektes voorkomen en zullen er minder kinderen sterven. Natuurlijk zijn ook sanitaire voorzieningen heel belangrijk voor gezondheid en hygiëne. Bovendien is het voor meisjes een mogelijkheid om onderwijs te volgen. Ze moeten anders dagelijks kilometers lopen om ergens (vervuild) water te gaan halen.

Het EOF, ook bekend onder de naam Stichting Gelijke Kansen, startte tijdens het Schaijkse Moesland Festival in 2008 met de actie: waterdruppels voor Ghana. Op de braderie was daarom voor één euro een waterdruppel te koop waarmee u de projecten kon steunen.De opbrengst werd vermeerderd met subsidie van o.a. de Wilde Ganzen, NCDO en ICCO. In Ghana roepen de mensen als er bij het boren van een put water uit de grond spuit: “Water is life”. En inderdaad, water is leven. Zonder water kunnen planten en bomen niet groeien, zonder schoon drinkwater worden mensen ziek.

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

CBF Erkend Goed Doel

1 september 2016