Spelletjes

Bao is een spel met stenen of stokjes. De bedoeling van het spel is om alle stenen of stokjes van je tegenstander te winnen. De winnaar is de speler die dit als eerste gelukt is. Als allebei de spelers nog maar 3 of minder steentjes/stokjes hebben eindigt het spel in gelijkspel. Wat heb je nodig? 14 bakjes, bijvoorbeeld plastic bekertjes, 48 steentjes, kralen of knikkers. De kinderen in Ghana hebben vaak geen bord dus maken kuiltjes in het zand en zoeken steentjes en stokjes. Dit kunnen jullie natuurlijk ook! Je graaft in het zand 5 rijtjes met 6 kuiltjes, zoekt 12 steentjes en 12 stokjes. Daarna kun je beginnen met spelen. Je kunt in plaats van steentjes natuurlijk ook knikkers gebruiken. Bij Bao zitten twee spelers ieder aan een uiteinde van het spel. De bakjes 1 tot en met 6 zijn van speler A, de bakjes 7 tot en met 12 van speler B. Speler A speelt met de klok mee, speler B speelt tegen de klok in.

Yoté is een traditioneel Afrikaans spel dat een beetje lijkt op dammen. Het wordt gespeeld op een veld van 5 rijen van 6 vakjes (of kuiltjes). Je speelt het met twee personen. De ene speler heeft 12 steentjes en de andere speler 12 stokjes. De speler met de steentjes begint met het spel door 1 steentje op een willekeurig vakje van het bord te leggen. De tegenstander legt daarna 1 stokje op een willekeurig ander vakje. Per beurt mag je maar 1 stokje of steentje neerleggen. Een speler mag ook een geplaatst steentje of stokje verzetten naar een leeg vakje. Dit mag een vakje naar boven of naar beneden (horizontaal) of een vakje naar links of rechts (verticaal) dus niet schuin!. Een speler kan een steentje of stokje van de tegenstander slaan door er overheen te “springen” (net als bij dammen) en het van het bord te nemen. Je mag maar een keer “springen” en dus niet “doorslaan” zoals bij dammen. Per beurt kun je dus maar 1 stokje of steentje winnen. Springen is trouwens niet verplicht.

Hiernaast zie je het speelveld voor ENDE. Teken dit in het zand, op papier of op karton na. Wel een beetje groter natuurlijk! Als je nog drie stenen hebt,kun je op dit zelf gemaakte veld gaan spelen.
Hoe gaat het spel?
Ende speel je met twee personen. Iedere speler legt een steentje in de vierkantjes buiten de cirkel. Het derde steentje houdt een speler (speler 1) achter zijn rug. De andere speler (speler 2) gaat nu raden of zijn tegenstander de steen in zijn linker of rechterhand heeft. Als speler 2 het goed heeft mag hij zijn steentje in de volgende ring van het speelveld leggen. Maar … heeft hij het niet goed geraden dan is hij af en mag speler 1 gaan raden. En zo ga je om en om verder. Wie wint er? Wie het eerst met zijn steentje in de binnenste cirkel komt heeft gewonnen. Veel plezier!

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

CBF Erkend Goed Doel

1 september 2016